28 marca byliśmy w kopalni soli w Kłodawie. Poznaliśmy historię powstania złóż kłodawskich oraz zastosowania soli. Zobaczyliśmy naturalną sól kamienną o barwie białej oraz unikalną sól - różową, powstałą w okresie cechsztyńskim (tj. ponad 200 mln lat wstecz) z odparowania mórz i oceanów. 

 Zjeżdżaliśmy windą  na poziom 600 m pod powierzchnią ziemi (zjazd windą z prędkością 6 m/s pozostawił w nas  niezapomniane wrażenia), przeszliśmy korytarzowymi do podziemnej kaplicy św. Kingi - opiekunki górników solnych. Oglądaliśmy wyeksploatowane komory solne, maszyny używane w podziemnym górnictwie solnym. Sól wydobywana w Kłodawie znajduje zastosowanie jako sól kuchenna, sól dla przemysłu spożywczego, dla rolnictwa, dla przemysłu chemicznego, w drogownictwie do zimowego utrzymania dróg.